24-05-05

Luc Lamine terug ?

Dezer dagen word ik door haast al mijn collega's en ex-collega's aangesproken om mijn visie op de buitenvervolgingstelling van Luc Lamine te geven. Awel, voor iedereen die het wil weten :

Strikt menselijk gezien is het onaanvaardbaar wat ze Lamine hebben aangedaan. De man wordt geacht nog steeds onschuldig te zijn want hij is niet veroordeeld. En zelf al wordt hij veroordeeld, dan heb ik daar nog de grootste bedenkingen bij. De man is, net zoals vele anderen, het slachtoffer van een afrekening door het Antwerpse parket. Wat Lamine al dan niet gedaan heeft met zijn overuren, zijn persoonlijk wagenpark en zijn dienstreisjes is zeker deontologisch in vraag te stellen. Strafrechtelijk heb ik de grootste twijfels want alle uitgaven waren OP VOORHAND door het schepencollege goedgekeurd. Zij die nu hard staan roepen hebben wel eerst hun handtekening onder de uitgaven gezet.

Maar terug naar Lamine zelf. Luc Lamine werd meer dan twee jaar geleden door de media op een schandalige manier afgeschilderd als een vulgaire crimineel en fraudeur. Hij is meer dan twee jaar geschorst, heeft een ernstig financieël verlies en zijn loopbaan is om zeep. Dit terwijl nog geen enkele rechtbank wat dan ook beslist had. Ja, de media heeft hier serieus wat boter op het hoofd als je het mij vraagt.

Ben ik nu een fan van Luc Lamine ? Neen, zeker niet. Ik probeer enkel objectief weer te geven van wat er rond Lamine allemaal gebeurt. Vandaag staat in de Gazet Van Antwerpen dat veel agenten graag Lamine zouden zien terugkeren. Ik kan dat zeker bevestigen. Lamine ging er ver over met zijn luxegedoe maar was ten minste menselijk en redelijk tegenover het personeel, iets wat van de huidige wnd korpschef moeilijk gezegd kan worden. De sfeer in het korps was in elk geval een pak beter als nu.

Strikt menselijk gezien zou Lamine, als hij totaal vrijgepleit wordt (zowel gerechtelijk als tuchtrechtelijk), de kans moeten krijgen om terug te keren als korpschef. Wie onterecht werd beschuldigd heeft het recht op eerherstel. Dat is niet meer dan normaal.

Politiek zie ik het wel wat anders : zowel Lamine als Baelemans gedragen zich als de slaven van het stadhuis. Van een eigen visie op veiligheidsbeleid is géén sprake. Uitvoeren van wat paars beslist is het moto. En daarbij is de politieke correctheid troef. Van een politieman moet verwacht worden dat hij zich tijdens zijn job politiekNEUTRAAL opstelt. En dat wil dus zeggen dat ook een korpschef géén commentaar moet geven op het Vlaams Belang en of haar mandatarissen, iets wat Lamine herhaaldelijk wel gedaan heeft. Het is dan toch ook wel straf dat eens je aan een of andere toog met die gasten staat, er heel andere ideeën uit hun mond komen...

Moet Lamine terug komen ? Moet Baelemans blijven ? Het zal niet veel verschil geven. Beter is om de herbenoeming van de korpschef los te koppelen en te verbinden aan de behaalde resultaten...maar daarover later meer, want ook daar heeft het Vlaams Belang iets in de pipeline zitten.

Als mens wens ik Lamine het allerbeste toe ; voor het korps hoop ik dat er een korpschef komt die de criminaliteit en onveiligheid hard en correct wil aanpakken, los van wie het dan ook is...

Enkele resultaten zijn er toch al : twee magistraten die een wel zeer bedenkelijke rol hebben gespeeld in dit vuile spel zijn onlangs beloond. De ene werd procureur in Turnhout, de andere gaat binnenkort naar een postje in Brussel. Ook de moeite om eens over na te denken.09:05 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.