03-06-05

telefoonfraude

Vandaag berichten enkele kranten dat er een bende opgerold werd die op grote schaal fraude pleegde met telefoonkaarten. Het is de klassieke truuk zoals ik die tientallen keren heb zien toepassen op en rond het Falconplein in Antwerpen. Hoe gaat men te werk : men koopt in grote hoeveelheden telefoonkaarten aan (tegen inkoop en groothandelsprijzen). Vervolgens worden de telefoonkaarten doorverkocht aan kleinere ondernemingen. Ten minste op papier, want in de praktijk gaat de verkoop enkel op factuur door en blijven de kaarten in het bezit van de bende. Deze strijkt vervolgens de BTW op en verkoopt de kaarten 'in het zwart' door tegen lage prijzen. Twee keer winst dus... De zaakvoerders zijn vaak marginalen die in café's worden geronseld. Nu goed, de winkels op en rond het Falconplein zijn opgedoekt maar dezelfde families doen hun handeltje verder, zij het vanop een andere plaats.
 
Ook in de tientallen telefoonshops pleegt men systematisch fraude. Men breekt in, in een telefooncentrale van een groot bedrijf en 'claimt' er enkele lijnen. Dit zijn de lijnen waarop men belt in de telefoonshops. Grote winsten voor deze criminelen en vooraleer het benadeelde bedrijf (meestal in het buitenland) het door heeft, zijn ze al lang weer vertrokken naar een ander slachtoffer.
 
De overheid weet dat men zo te werk gaat. Ook de Antwerpse schepen Grootjans weet hoe de vork in de steel zit. Hoe pakt hij het probleem aan ? Door controles op deze winkels te laten uitvoeren, maar dan wel pas na herhaalde 'waarschuwingen' door de politie. De daders zijn dus steevast gevlogen...arm Vlaanderen !
 

09:31 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.