15-06-05

BELGISCHE POLITIE IN IRAK !!

Enige tijd terug werd ik door een ex-Rijkswachter in kennis gesteld van het feit dat België politiemensen zouden leveren op Iraakse politieagenten op te leiden. Dit deed toch enigzins mijn wenkbrouwen fronsen want was het niet onze premier Verhofstadt die steeds verklaarde dat België niet zou participeren in de oorlog in Irak ?
 
Als dit waar zou zijn, zou dit wel eens meer gevolgen kunnen hebben als wij denken. Ons land is schijnbaar een thuisbasis voor extremisten en terroristen allerhande (zie vorige posting). Wat denk je dat die Al-Zarqawi gekken ervan zullen vinden als ze weten dat België zich openlijk mengt in de situatie in Irak ? Mogen we nu een aanslag in Brussel verwachten ? Hoe zit dat dan met de veiligheid van onze politiemensen ginder ? Tenslotte zien we alle dagen in het nieuws dat Iraakse agenten de lucht worden ingeblazen door zelfmoordaanslagen... Reden te meer om de Minister van Binnenlandse Zaken eens te laten ondervragen door mijn goede vriend, kamerlid Filip De Man.
 
De minister antwoord : " Ik kan het Geachte Lid (Filip De Man) meedelen dat er inderdaad Belgische politieambtenaren worden ingezet bij de opleiding van een Iraaks politiekorps". !!
 
De opleiding wordt ingericht ten behoeve van Irakse politierecruten en heeft betrekking op police-tactics (geweldbeheersing, uitvoeren van wegcontroles,....) enerzijds en op rijopleiding anderzijds. De scholing vindt plaats in een trainingskamp in Amman (Jordanië).
 
Volgens de minister worden er slechts 2 politiemensen van de federale politie ingezet. Eén van de regio Turnhout en één van de algemene reserve (DAR). Om dit kanonnenvlees te vergoeden krijgen zij een verwijderingsvergoeding (klinkt luguber) en een maaltijd en logementsvergoeding. Als die vergoedingen dan zijn zoals al de andere vergoedingen mogen deze twee heren enige jaren wachten vooraleer ze die zullen ontvangen.
 
Ik stel mij de vraag of het risico van het inzetten van deze twee politiemensen ten behoeve van Irak opweegt tegen de meerwaarde die "slechts twee" instructeurs aldaar kunnen bieden. Meer nog, ik vind dit onverantwoord !
 
Wie een volledige kopie van het antwoord van de minister wenst kan zijn naam en adres per mail achterlaten en dan stuur ik het u toe.

12:45 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.