24-06-05

Om de drie weken

Elke tien jaar verliest ons land een middelgroot politiekorps aan zelfmoord. Dit wil zeggen dat gemiddeld één keer om de drie weken een politieman/vrouw zelfmoord pleegt. Dit jaar zijn er al meer dan 20 gevallen bekend.

 

Volgens een onderzoek van het comité P zijn de zelfmoorden voor een groot deel o.a. te wijten aan de straffeloosheid die de daders van misdrijven genieten, nadat de politie vaak haar eigen leven gewaagd heeft om ze te vatten. Nog voor het proces-verbaal uitgetypt is mogen de daders al naar huis. Dat zorgt voor vreselijk veel frustraties. Ook het feit dat het een sport is geworden om klacht tegen de politie in te dienen waardoor deze zich steeds permanent moet verantwoorden voor de meest banale dingen speelt mee. Hier zou het comité P best eens in eigen boezem kijken, maar daarover later meer…

 

Een derde oorzaak zouden de totaal mislukte politiehervormingen zijn : geen correct uitbetaalde lonen met soms schulden tot gevolg, echtelijke spanningen door de onregelmatige diensturen (die dan ook nog eens quasi dagelijks wijzigen), toenemende pesterijen op het werk, enz…

 

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael heeft richtlijnen gegeven waardoor federale politieambtenaren hun dienstwapen niet meer naar huis mogen nemen. En dan ? Iemand met zelfmoordplannen veegt zijn voeten aan dat dienstreglement. Bovendien gebeuren de meeste zelfmoorden bij de politie op het commissariaat zelf! Die dienstnota zal dus niet veel helpen vrees ik.

 

Elk korps moet al geruime tijd verplicht een preventiecel hebben die initiatieven moet nemen om o.a. zelfmoorden te voorkomen. Ook in Antwerpen is er al heel lang zo’n cel. Ze staat onder leiding van de ‘korpspsycholoog’ Ben Engelen. Ongeveer een half jaar nadat deze cel werd opgericht vroegen wij via de gemeenteraad wat deze al aan initiatieven had genomen. Het antwoord : niets, noppes, nada! “Ze hadden al eens vergaderd”, luidde het toen.

 

Ook ik heb een zeer goede collega en vriendin verloren door zelfmoord met haar dienstwapen. Indien die preventiecel nu nog altijd niets heeft uitgestoken moet men doen wat men in de privésector doet met mensen die hun taken niet uitvoeren : ontslagen !08:54 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

reactie waar zijn nu de vakbonden om tegen heel de toestand iets te doen, tegen de oorzaken van die zelfmoorden... ,
het wordt op hoger echelon afgedaan als relatieproblemen.......
't is maar dat ge weet, maar zijn er nog die reeds met hun tenen over de streep staan.......
waar werd dat nu weer gezegd : wir haben es nicht gewusst ???????

Gepost door: ? ? ? ........ | 24-06-05

vraagje een verdachte kindermoordenaar ontsnapt en een minister van BZ neemt ontslag,
per jaar een twintigtal doden door een amateurstische hopeloze communautaire reorganisatie van 's lands politiekorps,
niet belangrijk die mensenlevens
al eens bij stilgestaan bij de familiale tragedies, och 'is maar ne politieman of vrouw
criminelen moet ge sociaal begeleiden en beoordelen, altijd beleefd zijn.
denk eens na bij de volgende verkiezingen of heb je ook je plaatsje te danken aan de politiek, dat noem ik zich prostitueren..............
zou denken eigen volk eerst............ kloten
afspraak voor de visie binnen vijftig jaar, hoever je daarmee geraakt bent en het resultaat ervan succes, goede moed voor onze kinderen en kleinkinderen. Met de hoop dat ge nog iets te vertellen hebt, slu.

Gepost door: realist | 24-06-05

plaatsje Beste 'realist',

In de politiek is het zo dat je geen plaatsjes cadeau krijgt. De mensen stemmen op u of ze doen het niet. Je wordt afgerekend op wat je te zeggen hebt, wat je standpunten zijn en hoe je deze kan realiseren (of ten minste moeite doet daarvoor).

Ik heb 11 jaar ervaring bij de politie, wees dus maar gerust dat ik stilsta bij al die families en de door u genoemde tragedies. Hetgeen ik hier wil zeggen is dat de maatregelen die de minister nu wil nemen, eigenlijk een maat voor niets zijn. Zou de minister ook plots zo bezorgd zijn als de moord in Bilzen niet zo groot in het nieuws zat ? 'K denk het niet...

Los van de media heb ik al wel enkele keren in de gemeenteraad laten navragen naar de stad van zaken van de preventie tegen zelfmoord. Het resultaat heb ik al gepost : noppes..

Ik hoop te kunnen voldoen aan uw slotzin, en nog lang het kunnen opnemen voor de politiemensen en hun familie.

Gepost door: Bart Debie | 24-06-05

bart spijtig genoeg heb je dat persoonlijk opgenomen, ik bedoel die hogeren bij Politie ed, die hun postjes te danken hebben aan de politiek en marionetten zijn en geen kl aan hun lijf hebben om niet anders dan gevel spelen.

Gepost door: realist | 24-06-05

--- aah zo, nu ben ik mee....

Gepost door: Bart Debie | 25-06-05

RESPECT!!!!!!!!!!!! Beste lezers in het algemeen: Ik wil langs deze weg laten weten dat er destijds in antwerpen een goed,gemotiveerde en bekwame politieambtenaar tewerkgesteld was. Deze persoon werd op alle mogelijke manieren tegengewerkt in zijn opzet om onze stad op een zo goed mogelijke manier te kunnen waarborgen op gebied van veiligheid.
Ik zal nooit de slapeloze nachten vergeten die ik en de rest van onze familie hebben meegemaakt ten tijde dat deze man onterecht werd opgepakt door het linkse stadsbestuur en zijn meelopers.
Het is te wijten aan de ongelooflijke wilskracht van deze man en de onvoorwaardelijke steun van mij en de
rest van mijn familie dat er hier geen wanhoopsdaad heeft plaatsgevonden.
Men zou over de aanpak van het comité p ook beter eens nadenken want op de manier destijds heb ik nog steeds vele vragen!!
Het niet meer naar huis nemen van het dienstwapen lijkt me idd. ook een
vrij nutteloze manier om het aantal zelfdodingen te beperken daar er 1001 manieren zijn om zich van het leven te beroven. Alleen kan "hogerhand" op die manier de handen in onschuld wassen.
Ten slotte wil ik zeggen dat iedereen wel weet om welke ex politieambtenaar het hier gaat.
BESTE BART DOE ZO VOORT!!! I'LL SUPPORT!!!!!

Gepost door: goofy | 27-06-05

comite P Over de praktijken van comite P ga ik hier binnenkort een mooie bloemlezing geven. Ik twijfel niet aan de vele reacties die daarop zullen volgen want héél veel politiemensen zullen kunnen getuigen van gelijkaardige gevallen.

'k ben nog even alle gegevens aan het verzamelen en dan zal ik het comité P zwartboek posten.

De mensen hebben recht om te weten hoe dat politiek correctie clubje tewerk gaat en wat de achtergrond van enkele personeelsleden van die club is.

Gepost door: Bart Debie | 28-06-05

De commentaren zijn gesloten.