27-06-05

Patrick Dewael's interventiekorps nepmaatregel !

Op de bijzondere ministerraad van 30 en 31 maart 2004 kondigde de minister van Binnenlandse Zaken aan dat hij het “meer blauw op straat principe” ging vertalen in een initiatief dat 3000 extra politiemensen op straat zou zetten. Opmerkelijk bij deze uitspraken was dat Dewael toen zei dat hij hiervoor geen extra aanwervingen zou doen maar dat hij “de mensen achter de bureaus zou vandaan halen”. Heeft Dewael zich al eens afgevraagd waarom er politiemensen achter bureaus zitten ? Er zijn natuurlijk functies die door administratieve bedienden kunnen uitgevoerd worden, maar het gros van de personeelsleden die een binnendienst uitvoeren hebben misschien te maken met medische problemen (arbeidsongeval, ziekte) of met ouderdom (niet elke bijna op pensioen zijnde politieman/vrouw kan nog op een verantwoorde manier nachtdiensten doen). M.a.w. zeker bij de politie is er ook voor de geüniformeerden een sociaal vangnet nodig. Iedereen van achter de bureaus halen en op straat zetten is dan ook niet meer dan een populistische uitspraak als je het mij vraagt.

 

Vorige week kwam ik in het bezit van een interne nota van Patrick Dewael die gericht is aan de Commissaris-Generaal van de federale politie. Het is de “onderrichting met betrekking tot het interventiekorps”. Voor wie niet mee is : het interventiekorps is het konijn dat Dewael uit zijn hoed toverde om meer blauw op straat te zetten. Wanneer ik dit document lees dan stel ik vast dat ook dit konijn – net zoals bij de B-H-V splitsing – er één is met gebroken poten en een ontbrekend oor.

 

In een eerste stap wil Dewael dit jaar nog 300 politiemensen inzetten ten behoeve van de lokale politie. Volgens de tabel in de nota wil dit zeggen dat er voor de ganse provincie Antwerpen in totaal 27 extra personeelsleden bijkomen. Volgens de richtlijn van Dewael worden van die 27 er 11 ingezet voor ondersteunende taken tijdens ordediensten (GDW Dirco), wat wil zeggen dat die zeker niet in het dagelijkse straatbeeld zullen te zien zijn. De overige 16 worden ten behoeve van ALLE politiezones in de ganse provincie Antwerpen ingezet. Rekening houdende met de 1 op 3 regel (verlof, opleiding, gemiddeld aan ziektedagen) wil dit dus zeggen dat er hoogstens 5 man extra dagdagelijks ingezet kan worden voor de ganse provincie.

 

Sta mij toe te concluderen dat dit een nepmaatregel van jewelste is. Het is het zoveelste rookgordijn dat deze paarse regering opwerpt en de indruk doet wekken dat men extra politie op straat wil zetten. Zonder extra aanwervingen lijkt mij dit helaas onmogelijk.

 

Wie de ganse interne nota van Dewael wil inkijken kan deze verkrijgen door mij even een mail te sturen.


09:53 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.