04-07-05

Brusselse Politie nog niet tweetalig

Ingevolge de politiehervorming werden in de 6 Brusselse politiezones heel wat ééntalige Rijkswachters en andere ééntalige federale politiemanschappen opgenomen in de lokale politiekorpsen. Dit had tot gevolg dat de tweetaligheid van de Brusselse politie er sindsdien heel sterk op achteruit is gegaan. De taalwet zelf werd aangepast, waardoor de betrokkenen 5 jaar de tijd kregen om hun tweetaligheidsbrevet bij Selor te behalen. Op 1 april 2006 loopt deze overgangsperiode af.
 
Uit gegevens die door de minister van Binnenlandse Zaken verstrekt werden, blijkt dat van de 405 personen die momenteel onder deze regeling vallen, er op dit ogenblik slechts 140 hun taalbewijs hebben behaald. Dat is slechts 34,57%.
 
De verschillen tussen de beide taalgroepen zijn bovendien frappant, hoewel niet helemaal verrassend. Van de 144 Nederlandstalige betrokkenen hebben er 94 hun taalbrevet inmiddels behaald; dat is 65,28%. Van de 261 Franstalige politieambtenaren daarentegen hebben er slechts 46 hun taalbrevet; dat is maar 17,62%. U ziet dus meteen uit welke hoek het probleem komt.
 
Vlaams Belang-senator Nele Jansegers confronteerde de minister van Binnenlandse Zaken met deze problematiek en vroeg hem hoe hij ging reageren. De minister weigerde in feite te antwoorden op de vraag, wat ons doet vermoeden dat er misschien een verlenging van de termijn van 5 jaar zal komen. Hoe dan ook zal dit de dienstverlening voor Nederlandstaligen in Brussel niet ten goede komen....

10:52 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

taalprobleem Brussel wordt verondersteld van onze hoofstad te zijn, maar je kan er alleen terecht met Frans, hoe frustrerend moet het dan zijn voor onze duitstalign, die daar ook niet om gevraagd hebben na WO I. Best scheiden en laat Brussel gratis bij onze zuiderlingen, ge zult zien wat ervan terechtkomt.

Gepost door: teute | 04-07-05

Failliet Dit land is failliet. Dit is een zoveelste voorbeeld daarvan!

Gepost door: champetter | 04-07-05

Laat maar barsten De franstalige flikken weigeren de verplichte cursus Nederlands te volgen, de MUG-diensten vertikken om creperende mensen te helpen in het Nederlands, de stadsambtenaren verstaan geen Nederlands, de buschauffeurs, de taxichauffeurs, de brandweerlui......... Ik heb een familielid die werkt bij de federale politie in Brussel. Ongevraagd want de meeste van haar collega's spreken geen Nederlands.

Tegelijk stel ik vast dat beginnende politiemensen 70uur Frans krijgen zonder examen.....'t is erg gesteld..

België barst !

Gepost door: juleke | 04-07-05

De commentaren zijn gesloten.