17-07-05

Het is veiliger, ge voelt dat toch (??)

Het is veiliger, ge voelt dat toch! Dat was nog niet zo lang geleden een uitspraak van premier Guy Verhofstadt. En nu tovert diezelfde regering alweer wondercijfers uit haar hoed die moeten aantonen dat de globale criminaliteit daalt in ons land. Het is opmerkelijk hoe deze regering blijft geloven in haar eigen leugens.
 
De veiligheidsmonitor van 2004 is nu bekend gemaakt. Nu goed, we zijn al bijna 2006 en dus kunnen ons afvragen in hoever dat ding nog representatief is natuurlijk. Het heeft m.i. geen enkele zin om een veiligheidsmonitor maar om de zoveel jaar te organiseren op nationaal niveau. Criminaliteit en vooral (on)veiligheidsgevoelens moeten op kleinere schaal worden aangepakt. De uitzondering daarop zijn de gebiedsoverschrijdende criminaliteitsvormen zoals drughandel, witteboorcriminaliteit, rondtrekkende bendes,..
 
Maar de veiligheidsgevoelens bij de mensen leven in hoofdzaak in de eigen straat, in de eigen buurt, in de eigen wijk, gemeente of stad. Het is daar dat een systematische bevraging van de bevolking moet gebeuren. Enkele maanden terug hebben wij aan de Antwerpse gemeenteraad een systeem voorgesteld dat al lang (én met veel succes) in Nederland wordt toegepast. Met een veiligheidsindex wordt systematisch om de zoveel maanden een statistische steekproef gehouden per wijk. De bevolking wordt bevraagd over de meest storende vormen van criminaliteit en overlast. Daaraan worden dan de criminaliteitsstatistieken gekoppeld en wordt alles herrekend naar een cijfers tussen 1 en 10. Op die manier kan je als overheid kort op de bal spelen en perfect opvolgen hoe de toestand in de wijken evolueert. Bovendien wordt de bevolking actief betrokken in het veiligheidsbeleid. Ons plan werd door Patrick Janssens en diens schildknaap Grootjans van tafel geveegd als te duur...
 
Wat lees ik nu in de kranten : de bevolking voelt zich veiliger. Slechts 34% van de feiten wordt bij de politie aangegeven, waarvan uiteindelijk amper 25 % eindigt in een proces verbaal dat naar het parket gaat (en die seponeren dan ook nog eens een deel daarvan). Ok, zo kan ik de cijfers ook laten dalen hoor... In dat persbericht van Patrick Dewael vind ik niets, maar dan ook niets terug over de steeds dalende aangiftebereidheid. Ik verdenk ze er bijna van om dat opzettelijk te laten gebeuren, zo dalen de cijfers jaar na jaar.
 
Het doet mij denken aan een voormalige zonechef van de afdeling Noord in Antwerpen die niet wou dat zijn agenten op drugs gingen werken. De agenten moesten massaal in uniform op de markt in Ekeren patrouilleren. Resultaat : zone Noord had geen drugprobleem...terwijl er de ene cannabisplantage na de andere te vinden was.
 
Deze paarse coalities denken dus echt dat de mensen dom zijn denk ik. Terwijl in een bepaalde krant op de voorpagina de bovenkant gevuld was met 'de Belg voelt zich veiliger', was de onderkant van diezelfde pagina bijna volledig gevuld met berichten over overvallen en diefstallen.
 
Ik gooi de vraag dan maar in de groep : voelt u zich veiliger ?

11:21 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

hmm cijfers zeggen inderdaan niet alles, hoe men met de cijfers van criminele feiten omgaat das een raadsel das al lang geweten he ( de organisatoren telden 10000 aanwezigen , de politie 6 ) is ook zo een voorbeeld van interpretatie.
Gisteren gehoord op ATV Er zijn naar het schijnt dit jaar op R Antwerp FC nog maar 25 hooligans en vorig jaar nog 71 die stadionverbod kregen, dus zeggen ze: dat het hooliganisme ferm gedaald is. Waar zijn dan die 46 andere hooligans???? terug in de tribune zeker.
Tot slot wil ik zeggen dat ik in mijn buurt deurne noord geen onveiligheidsgevoel heb maar als ik naar de stad ga dan liever niet te laat en zonder mijne auto heb liever ene zonder krassen he . ik betrap er mezelf op dat ik dan ook enkel los geld bij heb mijne pas maar geen
bankkaarten en derg. dus mag ik stellen dat ik rekening houd met eventuele criminelen en dat vind ik jammer.

Gepost door: goofy | 17-07-05

jaja Daar zeg je al iets. Natuurlijk voelen wij ons niet veilig. Anders zouden we niet onbewust enkel maar kleingeld meenemen, onze auto thuis laten en op tijd terug naar huis gaan. Ik heb twee tienerkinderen en ik hou elke keer mijn hart vast als ze uitgaan.

Gepost door: Jef | 17-07-05

mijn oor Antwerpen veilig ? Mijn oor ! Ik woon op het Kiel en ik kan hier 's avonds niet meer buite komen. Mijne fiets en brommer zijn al drie keer gestolen en ik zie die marokanen van op het pleintje wat verder er gewoon mee rondrijden. Als ik dat dan tegen de flikken zeg doen ze niks. Ik ben het beu in deze stad en ga zo snel mogelijk verhuizen

Gepost door: serge | 19-07-05

De commentaren zijn gesloten.