Daders autoinbraken gefilmd : jeugdrecht faalt !" />

03-08-05

1 overval om de 2 dagen

In het gerechtelijk arrondisement Antwerpen werd gisteren de honderste gewapende overval van dit jaar gepleegd. De benadeelde in kwestie was een kruidenier uit de Kloosterstraat. De met een pistool gewapende dader vluchtte met een auto en blijft tot nu toe op te sporen.
 
Het is een triestige balans. Voor de Stad Antwerpen zitten we nu al aan 88 gewapende overvallen. Dat wil dus zeggen dat er gemiddeld één gewapende overval om de 2 dagen wordt gepleegd.
 
De al zwaar onderbemande en overgeconsulteerde politie slaagt er niet of nauwelijks in om preventieve patrouilles in te schakelen. De noodhulpinterventie holt van de ene opdracht naar de andere en zit daarna uren binnen in het commissariaat om de veel te grote en vaak nutteloze papierwinkel af te werken.
 
Deze stad slaagt er duidelijk niet in om het aantal gewapende overvallen drastisch te doen dalen. Hoe komt dat ? Volgens mij is de ganse politieorganisatie het slachtoffer van haar eigen reorganisaties. De politiehervorming op zich is een federaal gegeven waar de Antwerpse politie verplicht in mee moest draaien. Ook daar is een flinke brok nutteloze administratie bijgekomen. Voor alles en nog wat moeten de agenten nu formulieren invullen, in verschillende kleuren én voorzien van originele handtekeningen met blauwe inkt (anders stuurt 'Brussel' ze terug). Het is het spook van de verschrikkelijke bureaucratie van de toenmalige Rijkswacht die dat zelfs na haar demilitarisering nooit heeft afgeleerd.
 
Maar het Antwerpse korps heeft zelf al zo veel reorganisaties georganiseerd op zulke korte termijn dat de ganse organisatie er vermoeid is van geworden. Bij elke verandering werden mensen van dienst verwisseld, bij elke verandering werden er nieuwe, vaak bijkomende, administratieve processen in het leven geroepen. Met de implementatie van het ISLP computersysteem is het zo mogelijk nog erger geworden. Elk voorwerpje (bv gestolen bij een inbraak) moet afzonderlijk worden ingegeven in de computer, de signalementen moeten op x-aantal gekleurde papieren worden afgeprint enz, enz.. Trouwens, heeft u recent eens een aangifte gedaan op een politiecommissariaat ? Let eens hoe lang de politieman/vrouw in kwestie bezig is met gegevens in te typen vooraleer u uw verhaal kan doen. Dit korps heeft dus het papieren zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangen. De individuele agenten zwichten en raken gedemotiveerd, worden nonchalant of geven het op. De korpsleiding(en) van de afgelopen jaren hebben hier een grote verantwoordelijkheid.
 
Het is natuurlijk niet enkel de politie die het aantal gewapende overvallen of criminaliteit in het algemeen kan doen dalen. Dé ontbrekende factor bij uitstek is de hogere overheid, zijnde Justitie en Binnenlandse Zaken. Over het falende illegalenbeleid is reeds uitgebreid gesproken op deze site (zie het voorbeeld van de Statiestraat), maar ook Justitie holt zeer zwaar achter de feiten aan. Het manifest weigeren van de gevangeniscapaciteit uit te breiden, het super lakse jeugdsanctierecht, de uitholling van de voorlopige hechtenis en de absoluut falende rechtspraak zorgen ervoor dat de normvervaging als maar toeneemt. Het afschrikeffect van een strafrechtelijke veroordeling is totaal zoek.
 
Ik denk dat de dame en heer ministers tijdens hun vakantie eens diep moeten nadenken. Het wordt tijd om even 'back to basics' te gaan. Het wordt tijd om ook in deze stad even orde op zaken te stellen. 

08:52 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

heli en de heli mag niet te veel boven A'pen vliegen want dat maakt teveel lawaai .....

Gepost door: ikke | 03-08-05

1 overval om de twee dagen Als overheid zou ik zeggen ; en dat gaan ze dus ook zeggen..
"Het vlaams belang blaast alles weer is op 1 overval om de twee dagen...."
volgens hen zal het zijn " 50 procent van de tijd is alles veilig we zijn dus op goede weg."

Gepost door: goof | 03-08-05

"het wordt veiliger" "het wordt veiliger...ge ziet dat toch" ,natuurlijk omdat de mensen bijna niks meer aangeven en ze weten wel waarom ...

Gepost door: Dirk Van Dessel | 21-08-05

De commentaren zijn gesloten.