12-08-05

Hoe goed is Astrid ?

Al tientallen jaren is het ministerie van Binnenlandse Zaken bezig met het op elkaar afstemmen van de radiocommunicatie tussen de verschillende hulpdiensten. Verschillende ministeriële kabinetten beten hun tanden er op kapot, maar vandaag zijn slechts enkele gemeenten die bij wijze van experiment een doorgedreven communicatie hebben tussen medische hulpdiensten, brandweer, civiele bescherming en politie. In de Stad Antwerpen is het nog steeds zo dat brandweer en politie nog steeds niet rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren. Ergens onbegrijpelijk voor een stad met een wereldhaven en een zeer grote chemische industrie als je het mij vraagt.
 
Dé oplossing  werd ons voorgesteld door de NV Astrid die hun "ASTRID" radionetwerk voorstelden. Via digitale en steeds wisselende radiofrequentie beweert de NV Astrid dat het "onmogelijk" zou zijn om de radiokanalen van de hulpdiensten af te luisteren. Vandaag lezen we in Het Laatste Nieuws dat niets minder waar is. Een beruchte computercrimineel (die zich vandaag heeft aangegeven bij de Gentse politie) demonstreerde hoe hij perfect via zijn krachtige laptop de radiofrequentie via ASTRID kon volgen.Tot daar de illusie dat men de politieradio niet meer zou kunnen afluisteren.
 
Niettegenstaande de NV Astrid al meer dan 10 jaar bezig is met het installeren van hun radionetwerk blijkt er toch nog vanalles mis te lopen. Het laatste jaarrapport van het comité P zegt : "Het Astridsysteem is niet volledig feilloos". Er is met name een groot probleem met het installeren van de apparatuur op moto's en in de bijhorende helmen. De vaste radioposten blijken dan weer bijzonder veel last te hebben van "omgevinsfactoren". En last but not least is er nog altijd geen volledige radiodekking over het land. Het comité P zegt tevens dat de enorme vertraging in het project ook deels te wijten is aan de politieorganisatie zelf. Zo zegt het rapport : "de vertraging is deels te wijten aan de slechte kwaliteit van het personeel in de CIC's (communicatie en informatie centra)". Deze centra blijken dan volgens het rapport nog altijd zwaar onderbemand te zijn.
 
In het Brusselse weigeren de korpschefs zelfs volledig mee te werken met Astrid en ook in Antwerpen heeft men gekozen om de calltaking en de dispatching te splitsen.
 
Na ruim meer dan tien jaar installeren en experimenteren heeft de NV Astrid allicht al ettelijke miljoenen belastinggeld in haar zak gestoken. Op enkele uitzonderingen na blijkt het systeem nog steeds niet volledig operationeel te zijn. Het is weer een typisch Belgische situatie. Geknoei in de hoogste graad.
 
De uiteindelijke pineut is natuurlijk de burger die het resultaat van slechte communicatie aan de lijve zal ondervinden.

12:49 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

astrid De Hacker die vandaag in Gent werd opgepak, verklaarde eerder (staat vandaag in HLN) dat hij Astrid op 1, 2, 3 heeft kunnen kraken!

Gepost door: Jörgen Noens | 12-08-05

Wel waar? Is dat allemaal wel waar?

Die zogenaamde cracker (hacker=positief btw) is door de mand gevallen in andere zaken als een pure oplichter.

Op de site van HLN, is het bewuste artikel niet (door mij) terug te vinden. :(

Gepost door: Ikke | 15-08-05

hacker + HLN http://www.hln.be/hln/cch/det/art_109386.html

Wie zoekt die vindt

Gepost door: den echte ikke | 16-08-05

com P Ook het comité P maakte in haar rapport de bedenking dat Astrid niet feilloos is, zoals de firma zelf beweert.

Gepost door: Bart Debie | 16-08-05

De commentaren zijn gesloten.