16-08-05

Sluikstort en nachtlawaai blijven een plaag - Schepen Pairon heeft bijles wiskunde nodig

Enkele kranten melden vandaag dat er steeds meer feiten van sluikstort en nachtlawaai aan het licht komen. Dat is volgens de pers te merken aan het stijgend aantal processen-verbaal en het aantal meldingen bij de politie. Het Nieuwsblad zegt zelfs dat er een stijging is met 18% t.o.v. het jaar 2000.
 
Ik ben de mening toegedaan dat er een ernstige normvervaging aan de gang is in de steden van Vlaanderen. In mijn eigen stad Antwerpen zie ik helaas alle dagen hoe vuil en smerig de straten en pleinen wel zijn. Wie kuist er nog voor zijn eigen deur ? De mensen die dat nog doen worden al snel raar bekeken. "'t stad zal da wel doen" is een veelgehoorde slogan. De stedelijke reinigingsdienst doet haar best, maar dweilt met de kraan open. Vooral in de Antwerpse overlastwijken van Antwerpen-Noord is het al ellende wat dat betreft : 's morgens gepoetst en amper een uur later ligt alles terug vol.
 
Veel Antwerpenaars zijn het met mij eens dat er een explosie van het aantal sluikstorten is gekomen sinds de selectieve afvalophaling in leven geroepen is. Terwijl men in het buitenland (Duitsland) al bewezen heeft dat die selectieve ophaling eigenlijk niet hoeft en dat er net zo milieuvriendelijk gewerkt kan worden met slechts één zak, voert men in deze stad een complex systeem van afvalophaling in. Wat stoort de mensen vaak ? Veel mensen die in kleine appartementjes wonen weten met hun rottend GFT-afval geen blijf en moeten kiezen tussen sluikstort of ongedierte in hun woning. Het systeem is zo ondoorzichtig dat je zonder afvalkalender niet weet wat en wanneer men uw huisvuil komt afhalen. De vele illegalen en vreemdelingen in Antwerpen begrijpen geen snars van dat afvalsysteem, waardoor de stad al folders in allerhande talen moet verspreiden (er is er zelfs een met pictogrammen). Bovendien zijn de verplichte zakken zodanig duur dat veel mensen dit niet meer willen betalen.
 
Alle inspanningen lijken niets uit te halen. De bevoegde schepen (Pairon) is meer dan gebuist op dit vlak. Op de laatste bewonersvergadering in A'pen-Noord werd hij dan ook nog net niet bekogeld door woedende bewoners. Trouwens, Erwin Pairon weet eigenlijk al niet meer over wat hij praat. Een voorbeeld : in Gazet van Antwerpen van 10/08/2005 zegt hij "spijtig genoeg blijft ongeveer 15% van de Antwerpenaars verantwoordelijk voor de vervuiling en het sluikstort". Amper twee dagen later en in dezelfde krant én nota bene bij dezelfde journalist (GVA 12/08/05) : "Pairon benadrukt dat slechts 2% van de bevolking verantwoordelijk is voor het sluikstort". Euh...... spectaculaire daling meneer Pairon of even de tel kwijt ?? Misschien terug even de boeken algebra van onder het stof halen ?
 
 
Ik heb het al vaker gezegd, in Antwerpen is er dringend nood aan rust en herstel van normen en waarden. Het ganse systeem van afvalophaling moet herbekeken worden. Er zijn voorbeelden genoeg : kijk maar eens naar grote steden in Duitsland of Spanje. Daar werkt men soms met ondergrondse gemeenschappelijke afvalcontainers die elke dag geledigd worden (kleine exemplaren voor glas staan er her en der wel in Antwerpen). Er moet geïnvesteerd worden in een nieuw afval-ophaalplan waardoor men in sommige wijken tweemaal per week alle afval ophaalt (en niet de ene week papier, de andere PMD, ..). Of nog beter : volg de moderne technologie en steek alles in één daarvoor geschikte zak. Zorg bij de bouw van grote woningblokken voor een verplichte - volgens bepaalde bouwnormen - gemeenschappelijke hygiënische ruimte waar het afval verzameld wordt, enz, enz.
 
Ik geef toe dat het een moeilijk op te lossen probleem is, maar faciliteer de mensen i.p.v. het hen moeilijk te maken met allerhande regeltjes en dure afvalzakken. Plaats daartegenover bijzonder strenge sancties voor sluikstorters en we zijn al een eind op weg. Ik heb het warm water zeker niet uitgevonden maar er zijn voorbeelden genoeg in het buitenland waar men er perfect in slaagt om de steden aanvaardbaar proper te houden. Een tijd terug was ik in Rotterdam. Een stad zo groot als Antwerpen en toch een wereld van verschil. Daar vindt je geen papiertje op straat !

14:51 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Oberammergau ? Is dat waar of is het 'ne kwakkel dat de Pairon volgend jaar de hoofdrol krijgt in de passiespelen voor Oberammergau , neen niet als Jezus...
maar als Judas en niet voor 30 zilverlingen maar voor een Visa-kaart-smoking v????

Gepost door: Dirk Van Dessel | 16-08-05

Oberammergau ? Is dat waar of is het 'ne kwakkel dat de Pairon volgend jaar de hoofdrol krijgt in de passiespelen voor Oberammergau , neen niet als Jezus...
maar als Judas en niet voor 30 zilverlingen maar voor een Visa-kaart-smoking van 1000 Euro, het zou namelijk om een eigentijdse versie gaan,toch ?

Gepost door: Dirk Van Dessel | 16-08-05

mislukte schepen Die mislukte schepen van Groen! doet onze stad naar de kloten. Het was nog nooit zo vuil als sinds hij aan het beleid zit.

Gepost door: Katwezel | 16-08-05

sluikstort het is zo, sluikstort is hier een dermate probleem.
nu, de strenge controleurs...wat gaan ze controleren, de inhoud van de zakken die buitenstaan, nee gene zever, dat maken we hier in de seefhoek mee.
een voorbeeld,voor de vuilkar hier komt, zien we s'avonds veel zakjes(sluikstort) staan, nu zijn we met een aantal mensen, die de zakjes opruimen, en mee in hun vuilzak steken.waarom doen we dat,om de rattenplaag tegen te houden, en ander ongedierte, ook de zakjes scheuren open , en heel de straat ligt vol.
tot er ene op het gedacht kwam ons zakken op inhoud te controleren,
resultaat, een sticker op de zak, niet regelemtair gesorteerd, en het vuil bleef staan.
ik moet u niet vertellen, dat de stoom uit ons oren kwam!!
reglement is er voor iedereen, en hoe goed we het ook bedoelden, we moeten ons er aan houden.sindsdien is de motivatie zoek.
en dan...komt het feest comitee hier is een wandelingetje doen, twee dagen zijn ze hier het sliukstort aan 't opkuisen geweest, en zelfs op zondag morgen kwam men nog eens sluikstort ophalen, alles werd in een vuilkar gedaan, dus van sorteren was geen spraken.(wat ik ook bergrijp)
dus , hoe belachelijk van daar tegenover ons een punt van te maken, en een goed initatief de kop in de drukken.
men gaat strenger optreden...das wer iets om met te lachen, diegene die vervuilen zijn degene die nilks te veliezen hebben, en door ons beleid er alleen maar bij winnen.beboeten kunnen ze niet, (leefloners) en regels opleggen verstaan ze niet.
wat me van het hart moet, is dat het geweten is waar de gevoelige punten zijn, en nu met alle respeckt, zou het nu niet verstandig dat de groen smurfen daar is een overuurtje voor zouden doen, ,of beter nog, misschien is in ploegen gaan werken, om dit probleem binnen de perken te houden.
verder kan ik alleen maar vaststellen, dat het stad nog nooit zo vervuild is geweest wanneer de groen het voor het zeggen hadden.
ik ben akkoord, dat de stad niet voor alles kan opdraaien, maar men moet conseqwent zijn waar het moet, en daar blijven ze meer dan in gebreke!! .
politici zoals pairon, ja kun je dat nu serieus nemen, allee, dat staat waar den borstel sta.
gina.

Gepost door: gina de groof | 19-08-05

vuilnis wie is nu de slimste, gij die alles netjes sorteert en de voorziene belastingen betaalt of....
diegene die illegaal, profiteert enz....
die niets betaalt en zijn vuil komt men toch ophalen, omwille van de netheid
GROEN ! zijn is toch plezant om simpel en naief te zijn

Gepost door: simpele | 19-08-05

De commentaren zijn gesloten.