22-08-05

Het leven zoals het is... Atheneumbuurt

Onlangs passeerde ik nog eens in de buurt van het De Conincplein en het Statiekwartier. Ik herinner mij dat ik in 1995 reeds de opdracht kreeg (toen nog bij de politie) om die ganse buurt op te kuisen. In '95 was het De Conincplein gekend als hét beruchte drugplein bij uitstek. Een plein waar de schiet- en steekpartijen elkaar in hoog tempo afwisselden. Ik herinner mij héél veel appartementjes of studios waar wij destijds drughandelaars hebben gearresteerd. De bekende portier "Fons" van het al even berucht cabaret Cash (waar sommige officieren een "bijkantoor" hadden) was steeds stille getuige van dit alles. Ook de buurt van de Lange en de Korte Winkelhaakstraat was aan verschoning toe. Alle Afrikaanse prostituees dienden te verdwijnen, kost wat kost.
 
We zijn nu tien jaar en ontelbare actieplannen en plaatsbezoeken werden. Als ik de toestand overzie dan merk ik dat de buurt rond de Korte en Lange Winkelhaakstraat stilletjes aan aan het vernieuwen is. Het lijkt een werk van lange adem want bepaald gezellig is nog iets anders. Het De Conincplein is een bibliotheek rijker. Dat is dan meteen ook alles want de overlast van drugsverslaafden en drughandelaars is er nog steeds. Het lawaai, de vechtpartijen en de inbreuken op allerhande wetten in de Afrikaanse café's is ook een blijver blijkbaar.
 
De rendez-vous hotels zijn allemaal weg, de Vlaamse tippelprostituees van weleer ook. Wat is gebleven was meteen ook de grootste kankerplek in deze buurt : de (vaak illegale) drugverslaafde tippelprostituees. Deze stad heeft met veel poeha aangekondigd de straatprostituees desnoods een straatverbod te geven. Tot op de dag van vandaag heeft er volgens mij nog niet één zulk een verbod gekregen en blijft de politie dweilen met de kraan open. De storende autocarroussel heeft zich verplaatst. De bewoners hebben ietsje meer rust gekregen maar hun buurt lijkt een ghetto omdat ze afgegrendeld werd met spuuglelijke betonblokken.
 
Er werd door de stad Antwerpen beloofd dat er geen concentratie zou zijn van drughulpcentra. Intussen zijn er nog enkele bijgekomen (gebruikersruimte in de Dambruggestraat bv.).
 
Is de operatie Atheneumbuurt geslaagd ? Ik laat het échte oordeel aan de mensen die daar moeten leven en wonen. Ik vind dat deze stad best niet te veel pluimen op haar hoed steekt. De drughandelaars en verslaafden doen hun ding op de vernieuwde straatstenen voor de bibliotheek die miljoenen heeft gekost. Meteen heeft u de echte reden van de opkuis van deze buurt ontdekt.

20:45 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

@Bart Debie Volgens mij hebben jullie het probleem in die wijk grondig aangepakt, verholpen, maar het blijft dweilen met de kraan open. Daar hadden jullie nog een zekere controle over de hoertjes. Werken die hoertjes momenteel in de privé?En waarom ook niet? Ze verdienen meer, en worden veel minder gecontroleerd. Vroeger centraliseerde deze dames zich, terwijl ze nu verspreid zitten. Pooiërs huren voor weinig geld een postadres, zetten in diverse kranten een paar advertenties, enz........
Idem dito hetzelfde verhaal wat de drugsverslaafden betreft.
Mij hebben ze steeds wijsgemaakt dat je in Antwerpen nooit mag raken aan 1)de prostitutie 2)de Joden 3)de haven.

Gepost door: Peter De Ryck | 23-08-05

@ Peter Is het echt beter dat die pros. in de prive minder gecontroleerd worden ? Zetten we daarmee de deur niet open voor mensenhandel en uitbuiting ? Die controles zijn meestal in het belang van de prostituee in kwestie hoor. Bovendien, wordt het niet eens tijd om prostitutie als een zelfstandig beroep te beschouwen. Zo kunnen de dames/heren in kwestie zich verplicht medisch laten begeleiden en betalen zij belastingen zoals u en ik. Dat is nu niet het geval.

Voor pooiers en mensenhandelaars moet de strengste beteugeling gelden want dat is bijzonder verwerpelijk !

Gepost door: Bart Debie | 23-08-05

@Bart Debie Waarom niet in dienst bij de staat, of in dienst bij de stad Antwerpen? Volgens mij worden er dankzij de prostituees veel minder vrouwen verkracht. Men kan deze mensen dan ook medisch laten keuren. Vergeet ook niet dat de prostituees heel wat klanten hebben met speciale wensen. Ze kunnen vaak bij hun eigen vrouw niet terecht.

Gepost door: Peter De Ryck | 24-08-05

prostituees Iemand die zich prostitueert heeft dé facto inkomsten als zelfstandige. Elke andere zelfstandige ondernemer moet nu verplicht aan een aantal voorwaarden voldoen vooraleer hij/zij kan starten en heeft nadien extra verplichtingen t.a.v. de BTW, belastingen enz... Dit zou ook zo moeten zijn voor de prostitutiesector. Doordat deze vorm van "werk" nu in de semi-illegaliteitsfeer zit staat de deur voor uitbuiting, mensenhandel en misbruiken open. Prostitutie wordt "gedoogd" (het is dus niet verboden door de wet) maar wordt niet erkend als beroep. Een rare situatie die niet echt in het voordeel is van de prostituee zelf en ook niet voor de "klanten".

Gepost door: Bart Debie | 24-08-05

De commentaren zijn gesloten.