27-08-05

Open deur bij FN Herstal

Het parket van Hasselt is een grootschalige illegale wapenhandel op het spoor gekomen. Procureur Marc Rubens verklaarde dat zij een grote slag aan het criminele milieu hebben toegebracht door op meer dan 30 adressen huiszoekingen te houden en massa's wapens en munitie in beslag te nemen. In de rand van dit onderzoek werden ook nog eens 3 cannabisplantages ontdekt.
 
Eén van de spilfiguren in de criminele organisatie is een werknemer van wapenfabrikant FN Herstal die wekelijks meerdere wapens, onderdelen en munitie buitensmokkelde. Een woordvoerder van FN Herstal verklaarde in GVA vandaag dat elke werknemer bij FN Herstal bij de volledige assemblage van een produkt betrokken is en zodoende telkens een volledig afgewerkt wapen door zijn handen laat gaan. Een specifiek werkreglement voor FN Herstal is er niet volgens de woordvoerder. Dit vind ik een opmerkelijke uitspraak. Door deze lakse houding is het dus een fluitje van een cent om met een spliksplinternieuwe P90 buiten te wandelen.
 
Nieuw is deze informatie ook al niet. Eind jaren '90 voerde ik een huiszoeking uit in een allochtone VZW in de Diepestraat in Antwerpen. Bij het binnenkomen richtte een vreemdeling een geladen 9mm pistool op mijn agenten. De man kon zonder erg gearresteerd worden en verklaarde toen al dat hij dat wapen (een nagelnieuwe FN 9mm, serienummer niet gekend in het wapenregister) in een café in Luik gekocht had van een werknemer van FN Herstal. Na contact met het Antwerpse parket mocht de man die het wapen op de politie richtte... u raad het nooit.... beschikken zonder meer.
 
De informatie over de werknemer van FN Herstal en het café in Luik werd netjes gerapporteerd via de gebruikelijke kanalen en dat was het dan. Blijkbaar heeft men dus geen lessen getrokken uit dat voorval en staat de deur bij FN nog steeds open. De enigste fabrikant ter wereld die de meest dodelijke wapen maakt (P90 en dito munitie) is SUPER laks in de beveiliging van haar eigen fabriek en opslagruimtes. Een typisch Belgische situatie.
 
Valt het u trouwens ook op dat haast alle berichten van zwaar banditisme zich voornamelijk onder de taalgrens afspelen ?

12:55 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.