29-08-05

Videogames maken agressief. Het is nu bewezen !

"Videogames maken agressief en dat is nu bewezen". Dat is een krantenkop van het Laatste Nieuws van 22/08/2005. Volgens een Amerikaans onderzoek dat 20 jaar duurde zetten sommige computerspelletjes jongeren aan tot agressief gedrag. Het gaat o.m. over de extreem gewelddadige spelletjes zoals Grand Theft Auto, Manhunt, enz enz..
 
Het Amerikaanse onderzoek bevestigt dus wat het Vlaams Belang op haar persconferentie van 15 sept. 2004 beweerde. Er zijn al jaren onderzoeken over de effecten van videogames op jongeren. Feit is dat die spelletjes qua grafische kwaliteit zodanig op punt staan dat sommige jongeren het verschil niet meer kennen tussen realiteit en fictie. Met name die jongeren die van thuis uit niet de juiste begeleiding, waarden en normen meekrijgen zijn een risicogroep. Zowel in Engeland als in Amerika zijn dan ook feiten bekend van bloedige moorden, gepleegd door jongeren die een videogame "aan het naspelen waren".
 
Het Vlaams Belang heeft hiertoe een voorstel van decreet ingediend in het Vlaams Parlement, om de overheid een betere controle te geven op het vrij verspreiden van bepaalde videogames. Volgens ons moet elk spel op de verpakking een duidelijke vermelding geven over de geschikte leeftijd, de mate van geweld, enz... Een heel goed voorbeeld daarvan is de Pan European Gaming Information (www.pegi.info) dat al heel wat producenten gebruiken.
 
De overheid moet naar mijn mening echter nog een extra stok achter de deur hebben om in bepaalde gevallen de verspreiding van een spel aan banden te leggen. De bescherming van sociaal zwakke jongeren staat prioritair.
 
 
klik hier voor de tekst van de persconferentie van 15/09/04

10:04 Gepost door Bart Debie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.